2010-01-16 20:39:34• hírek • Szatmar.ro

Sainz megtartotta előnyét

Carlos Sainz -  jobbra
Carlos Sainz - jobbra

Hiába nyert al-Attiyah, nem tudta megelőzni Sainzot, a motorosoknál Despres a győztes.

Gondoljanak bele: Dél-Amerika sivatagain, pampáin és hegyein át 14 napnyi autózás és 9030 kilométer megtétele után Carlos Sainz és Nasszer al-Attiyah között mindössze 132 másodperc, másképpen fogalmazva két perc és 12 másodperc volt a különbség. Azaz szinte semmi, eggyel több gumicsere, eggyel több homokban való elakadás eldönthette volna az emberpróbáló verseny kimenetelét. Így minde idők legkisebb különbsége döntött a két versenyző között.

Az utolsó, szombati szakasz előtt a spanyolnak 148 másodpercnyi volt az előnye csapattársa előtt és azzal a tudattal vágott neki a San Rafael és Buenos Aires közötti 206 kilométernek, hogy szorosan tapadnia kell Al-Attiyah mögött, különben 2007 és 2009 után ismét egy hajszálon, de elbukja a győzelmet. A katari pedig őrült tempóban száguldott, ám 121 kilométer megtétele után is csak nyolc másodpercet tudott faragni hátrányából. A kétszeres rali-világbajnok a folytatásban is keményen tapadt ellenfelére és bár végül a szakaszt nem tudta megnyerni, 36 másodperces hátránya azt jelentette, hogy a 31. Dakaron senki nem volt gyorsabb nála!

Az utolsó szakaszon a francia Guerlain Chicherit lett a harmadik, míg összetettben a Volkswagen kisajátította a dobogót, hisz Sainz és al-Attiyah mögött az amerikai Mark Miller lett a harmadik.


Gilles de Villiers fotó: dakar.com
Gilles de Villiers fotó: dakar.com


Nem hozott ilyen izgalmat a motorosok versenye, hisz Ciryl Despres a nap előtt 64 perccel vezetett Ullevalseter előtt. A francia szombaton csak arra koncentrál, hogy célba érjen és ez hatodikként sikerült neki, így 2005 és 2007 után harmadszor nyerte meg a Dakart. A második helyet a norvég Pal Anders Ullevaseter szerezte meg a chilei Lopez Contardo előtt. Az összesen négy szakaszt is megnyerő Marc Coma a hetedik napon kapott hat órás büntetése miatt végül a 15. lett. Az utolsó szakaszt mellesleg a portugál Ruben Faria nyerte meg Ullevalseter és Helder Rodrigues előtt.

A quadosoknál a lengyel Rafel Sanik búcsúzott győzelemmel, megelőzve a francia Christophe Declercket és az argentin Sebastian Halpernet, ám ez mit sem változtatott azon, hogy összetettben az argentin Marcos Patronelli nyert Alejandro Patronelli és a spanyol Gonzalez Coromina előtt.

A kamionoknál sem volt már kérdés, hogy Vlagyimir Csagin begyűjti ötödik elsőségét a szintén orosz Firdaus Kadirov és a holland Marcel van Vliet előtt. Az utolsó napon mellesleg az orosz Ilgizar Mardejev volt a leggyorsabb a holland Wurfelt van Ginkel és a cseh Martin Macik előtt.

Érdekességképpen, a versenyen 380 egység rajtol el és 182 teljesítette a távot. A legnagyobb „szórás", talán némileg meglepő módon, az autósoknál volt, hisz amíg a motorosoknál, a quadosoknál és a kamionosoknál nagyjából a mezőny fele célba ért, addig a 140 autósból mindössze 55 ért célba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: